Wilgotne, puszyste, miękkie ciasto z owocami. Szybkie i łatwe do przygotowania. W sam raz do popołudniowej kawy, na piknik lub jako deser.
Składniki:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 250 g cukru
- 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 200 ml mleka, temperatura pokojowa
- 450 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g owoców świeżych lub mrożonych (np. malin, jagód, borówek, truskawek, rabarbaru, mieszanki owoców leśnych)
Dodatkowo:
- kasza manna lub bułka tarta do posypania ciasta
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę, miksując mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem olej, a następnie mleko. Dodać mieszankę mączną i wymieszać delikatnie szpatułką lub zmiksować krótko na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Z wierzchu posypać kaszą manną lub bułką tartą*. Ułożyć owoce**.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
*W przypadku mrożonych owoców daję do ok. 50 g kaszy manny, a w przypadku świeżych mniej lub w ogóle.
** Mrożonych owoców nie rozmrażam. Kwaśne, mrożone owoce mieszam dodatkowo z 2 łyżkami cukru pudru i dopiero wykładam na ciasto. W przypadku większych owoców, pokroić je na kawałki. Duże truskawki kroję na pół i układać przecięciem do góry. Jeśli używam mrożonych truskawek to wybieram nie za duże sztuki.
Smacznego!
Na podstawie przepisu ze strony: www.domowe-wypieki.pl